Dé beleggingswebsite voor elk type belegger.

  Veilig Beleggen 

  Dé website met tips en tools voor elk type belegger, beginnend en gevorderd

Begrippen en tips voor elk type belegger.

Bear and bull

Wanneer een markt alsmaar een stijgende trend (hausse) kent, spreekt men van een "bull market". Van een markt die door de "bulls" gedreven wordt, menen de professionals dat het optimisme onverwoestbaar is en dat het nog beter kan. Zoals alles ups en downs heeft, slaat een stijgende markt vroeg of laat om naar een dalende markt, een "baisse". We spreken dan van een "bear market". De beren denken dat de duikvlucht nog langer duurt. 

Crowdfunding

Crowdfunding gaat in principe als volgt: Een ondernemer wil een project starten, maar heeft onvoldoende startkapitaal. Om dit kapitaal te verwerven biedt hij of zij het project aan op een platform op Internet en vermeldt het benodigde bedrag erbij. Op deze manier kan iedereen via deze website investeren in het project. Het idee erachter is dat veel particulieren een klein bedrag investeren en dat deze kleine investeringen bij elkaar het project volledig financieren. Dit in tegenstelling tot bankkredieten en grootinvesteerders zoals business angels, waarbij er sprake is van slechts één of enkele investeerders die een groot bedrag inbrengen. Deze kleine investeerders noemt men the crowd het Engelse woord voor de mensenmassa.

Continumarkt

Dit bevat alle effecten waarvan een groot volume per dag verhandeld wordt waardoor een continu prijsvorming aan de orde is.

Crash

Bij een daling van 20% spreken we van een "crash"

ETF

Een exchange traded fund (ETF), ook wel indextracker genoemd, is een op de beurs verhandeld

beleggingsfonds. Doel ervan is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende waarde als

bijvoorbeeld een beursindex als de AEX, Dow Jones of S&P 500: volgen dus, en niet verslaan, zoals een

traditioneel beleggingsfonds probeert te doen. De kosten zijn dan ook een stuk lager dan bij een actief door

specialisten beheerd beleggingsfonds. ETF’s worden een keer of meerdere malen per dag via een beurs

verhandeld.

Fixing

Bij de fixing wordt de koers één of twee maal tegenover de continue markt vastgelegd


NYSE Euronext

NYSE Euronext, Inc. is een Europees-Amerikaans beursmaatschappij. Het is ontstaan op 4 april 2007 toen NYSE en Euronext met elkaar fuseerden.
Het gaat hier om een fusie van de Brusselse beurs, de beurs van Amsterdam en Parijs, de Portugese en de New York Stock Exchange.

Penny Stocks

Een penny stock is een aandeel van een bedrijf met een heel lage waarde. Een penny stock wordt in de Verenigde Staten door het SEC gedefinieerd als een aandeel onder $5. Deze definitie wordt niet door elke investeerder aangenomen aangezien er veel grote bedrijven zijn wiens aandelen onder deze waarde zitten. Een aandeel wordt door investeerders meestal zo genoemd als het een waarde onder 1 dollar, euro of pond heeft en buiten de grote markten wordt verhandeld.

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.